Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Általános információk

Az öröklésre vonatkozó nemzeti szabályok tagállamonként jelentős mértékben eltérnek egymástól (például arra vonatkozóan, hogy ki örököl, mi számít örökrésznek és kötelesrésznek, mi a hagyaték kezelésének módja, mekkora felelősség hárul az örökösökre a tartozások tekintetében stb.).


Általános információk

Az Unión belüli öröklés megkönnyítése terén fontos lépést jelent, hogy 2012. július 4-én olyan új uniós szabályok kerültek elfogadásra, amelyek megkönnyítik a polgárok számára a több országra kiterjedő öröklés jogi vonatkozásainak kezelését. Ezek az új szabályok a 2015. augusztus 17-én vagy azt követően elhunyt személyek utáni öröklésre vonatkoznak.

A A link új ablakot nyit megrendelet biztosítja, hogy egy öröklési üggyel egyetlen hatóság foglalkozzon, koherens módon, egyetlen jogi szabályozás alapján. Főszabály szerint az örökhagyó utolsó szokásos tartózkodási helye szerinti tagállam bíróságai járhatnak el az ügyben, és ennek a tagállamnak a joga alkalmazandó. A polgárok azonban az állampolgárságuk szerinti állam jogát is választhatják az utánuk történő öröklésre alkalmazandó jogként. Az, hogy egyetlen hatóság egyetlen jogot alkalmaz az Unión belüli öröklésre, elkerülhetővé teszi az esetleg ellentmondásos bírósági határozatokat eredményező párhuzamos eljárásokat. Továbbá azt is biztosítja, hogy a valamely tagállamban hozott határozatokat külön eljárás nélkül az egész Unióban elismerjék.

A rendelet bevezeti az az európai öröklési bizonyítványt is. Ezt a dokumentumot az öröklési ügyben eljáró hatóság állítja ki az örökösök, hagyományosok, végrendeleti végrehajtók és ingatlankezelők számára jogállásuk bizonyítása, valamint jogaik és felhatalmazásaik más tagállamokban történő gyakorlása céljából. Az európai öröklési bizonyítványt kibocsátása után bármilyen további eljárás nélkül minden tagállamban elismerik.

A Bizottság 2014. december 9-én elfogadta az öröklési rendelet alapján használandó formanyomtatványokat létrehozó A link új ablakot nyit megvégrehajtási rendeletet.

- WordWord(264 Kb)hu

- PDFPDF(751 Kb)hu

Az európai igazságügyi portál lehetővé teszi, hogy felületén online kitöltse és létrehozza az V. formanyomtatvány (európai öröklési bizonyítvány) PDF-változatát.

Dánia, Írország és az Egyesült Királyság nem vesz részt a rendelet elfogadásában. Következésképpen az e három tagállambeli hatóságok által kezelt Unión belüli öröklési eljárásokra továbbra is csak a saját nemzeti szabályaik fognak vonatkozni.

Az örökösödési adóval kapcsolatos kérdések ki vannak zárva a rendelet hatálya alól.

Amennyiben többet szeretne megtudni az új szabályokról, kérjük tekintse meg a következő tájékoztató füzetet.

Az adott ország ezen az oldalon található zászlajára kattintva elérheti az egyes tagállamok nemzeti öröklési jogáról és eljárásairól szóló tájékoztatókat. E tájékoztatókat a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat készítette, az A link új ablakot nyit megEurópai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsával (CNUE) együttműködve.

A CNUE által ajánlott A link új ablakot nyit megSuccessions in Europe (Öröklés Európában) elnevezésű weboldal elősegítheti, hogy 22 tagállam tekintetében válaszokat kapjon örökléssel kapcsolatos kérdésekre.

Ha közjegyzőt keres egy tagállamban, használhatja az Európai Bizottság által, a résztvevő közjegyzői egyesületek közreműködésével biztosított, Hogyan találjunk közjegyzőt elnevezésű keresési eszköz.

A végrendeletek nyilvántartásba vételére vonatkozó szabályok jelentősen eltérnek a tagállamokban. Egyes tagállamokban a végrendelkező személynek (örökhagyó) nyilvántartásba kell vetetnie a végrendeletet. Más tagállamokban a nyilvántartásba vétel ajánlott, vagy csak bizonyos típusú végrendeleteket érint. Néhány tagállamban nem léteznek végrendeleti nyilvántartások.

Amennyiben tudni kívánja, hogy hogyan kell nyilvántartásba vetetni egy végrendeletet egy tagállamban, illetve hogy az elhunyt személy készített-e végrendeletet vagy sem, tekintse meg A link új ablakot nyit mega végrendeleti nyilvántartások európai hálózatának szövetsége (ENRWA) által készített, 3-4 nyelven elérhető A link új ablakot nyit megtájékoztatókat. Ezek a tájékoztatók elmagyarázzák, hogy hogyan kell nyilvántartásba vetetni a végrendeletet az egyes tagállamokban, valamint tanácsokat adnak arra nézve, hogyan található meg egy végrendelet az egyes tagállamokban.

Kapcsolódó linkek

Öröklés – a tagállami értesítések, valamint az illetékes bíróság(ok)/hatóság(ok) azonosítását segítő keresőeszköz

A link új ablakot nyit megÚtmutató a polgároknak : hogyan egyszerűsítik az európai uniós szabályok a nemzetközi öröklést?

Az A link új ablakot nyit megésztországi Igazságügyi Minisztérium által irányított, valamint a A link új ablakot nyit megVégrendelet-nyilvántartások Európai Hálózatának Szövetsége, A link új ablakot nyit megaz Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa, A link új ablakot nyit megaz észtországi Közjegyzői Kamara, az A link új ablakot nyit megÉsztországi Nyilvántartások és Információs Rendszerek Központja és az Európai Unió tagállamainak közreműködésével végrehajtott, „A végrendelet-nyilvántartások összekapcsolásának terén megvalósítandó további fejlesztések” elnevezésű projekt eredményeinek összefoglalója, amely arra fókuszált, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak az Unión belüli öröklési eljárások hatékonyságának elektronikus eszközökkel történő javítására:

- A megvalósíthatósági tanulmányPDF(755 Kb)en

- ZárójelentésPDF(507 Kb)en

- AjánlásokPDF(153 Kb)en


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 10/12/2018