Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

Navigációs útvonal

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Jogsegély iránti megkeresés


Az egyik uniós tagállam bírája vagy ügyésze jogsegélykérelmet küldhet a másik uniós tagállamban lévő partnerszervezetének


Kölcsönös jogsegély

Az első, ilyen kérelmeket szabályozó európai eszköz A link új ablakot nyit megaz Európa Tanács 1959-es egyezménye volt, valamint annak A link új ablakot nyit meg1978-es jegyzőkönyve, amelyet az A link új ablakot nyit meg1990-es egyezmény követett. Az Európai Unió tagállamai 2000-ben – az említett egyezmények kiegészítéseként és alkalmazásuk megkönnyítése érdekében – aláírták A link új ablakot nyit megA kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezmény-t. A 2000. évi egyezményt 2001-ben jegyzőkönyvvel erősítették meg, amely  a bankszámlákkal és banki tranzakciókkal kapcsolatos információkra vonatkozó kölcsönös jogsegélyre összpontosít.

A 2000. évi egyezmény értelmében jogsegély nyújtható az alábbiakkal összefüggésben:

  • büntetőeljárások,
  • a közigazgatási hatóságok által kezdeményezett eljárások, ahol a határozat bűnügyekben joghatósággal rendelkező bíróság előtt indítandó eljáráshoz vezethet,
  • olyan, bűncselekmények vagy szabálysértések miatt indított eljárások, amelyek esetében a megkereső tagállamban jogi személy (társaság vagy szerv, és nem természetes személy) vonható felelősségre.

Az együttműködés történhet spontán információcsere útján, illetve valamely tagállam kérése alapján. Általános szabály, hogy a jogsegély iránti megkereséseket az azok teljesítésére és előterjesztésére területileg illetékes igazságügyi hatóságok egymás között közvetlenül küldik meg, és az azokra adott válaszokat ugyanilyen módon küldik vissza. A megkeresett tagállam köteles a kérelmező tagállam által egyértelműen megjelölt követelményeknek és eljárásoknak eleget tenni. A bűnüldöző hatóságok, az igazságügyi hatóságok és más illetékes hatóságok közötti szorosabb együttműködés megkönnyítése érdekében a 2000. évi egyezmény technológiai eszközök alkalmazását írja elő, úgy mint videokonferencia, telekonferencia és a távközlés lehallgatása.

Kölcsönös elismerés

A tagállamok 2001 óta egyre többet működnek együtt a kölcsönös elismerés elvét alkalmazó eszközökön keresztül is. A kölcsönös elismerés azt jelenti, hogy a tagállamok igazságügyi hatóságai (bíróságok, bírák, ügyészek) a saját tagállamukban hozottakkal egyenértékűként ismerik el a más tagállamok igazságügyi hatóságai által hozott határozatokat. Ezen eszközökkel kapcsolatosan bővebb információ található az alábbi aloldalakon:


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 22/01/2019