Bezárás

MÁR ELÉRHETŐ A PORTÁL BÉTA VERZIÓJA!

Látogasson el az európai igazságügyi portál béta verziójának felületére, és mondja el nekünk, milyennek találja!

 
 

menu starting dummy link

Page navigation

menu ending dummy link

Kis értékű követelések

A A link új ablakot nyit megkis értékű követelések európai eljárása az 5 000 eurót meg nem haladó követelések határokon átnyúló érvényesítésének egyszerűsítése és gyorsítása céljából került létrehozásra.


A kis értékű követelések esetén alkalmazható európai eljárás a tagállami jogszabályok szerinti eljárások alternatívájaként áll a peres felek rendelkezésére. A kis értékű követelések európai eljárásában hozott ítéletet a többi tagállamban végrehajthatóvá nyilvánítási eljárás és az elismerés kifogásolásának bármilyen lehetősége nélkül elismerik, és az végrehajtható.

A kis értékű követelések eljárásának lefolytatása céljából kialakított egységes formanyomtatványokat ide kattintva az EU valamennyi hivatalos nyelvén megtalálja. Az eljárás megindításához az „A” Formanyomtatványt kell kitölteni. A formanyomtatványhoz mellékelni kell minden rendelkezésre álló igazoló dokumentumot, például átvételi elismervényeket, számlákat stb.

Az „A” formanyomtatványt a hatáskörrel rendelkező bíróságnak kell megküldeni. A bíróságnak a kérelem beérkezésekor ki kell töltenie a „válasz-formanyomtatványt”. A kérelem beérkezését követő 14 napon belül a bíróságnak meg kell küldenie a kérelem másolatát és a válasz-formanyomtatványt az alperesnek. Az alperesnek 30 nap áll rendelkezésére a válaszadáshoz, amit a válasz-formanyomtatványon számára fenntartott rész kitöltésével tehet meg. A bíróságnak a beérkezett válasz másolatát 14 napon belül továbbítania kell a felperes számára.

Az alperes esetleges válaszának kézhezvételét követő 30 napon belül a bíróság vagy ítélet hoz a kis értékű követelés ügyében, vagy írásban további információt kér valamelyik féltől, vagy beidézi a feleket tárgyalásra. Tárgyalás tartása esetén az ügyvéd általi képviselet nem követelmény, és amennyiben a bíróság rendelkezik a megfelelő eszközökkel, a tárgyalást video- vagy telefonkonferencia útján kell megtartani.

A bíróság által kiállított tanúsítvány (amelyet szükség esetén le kell fordíttatni a másik tagállam hivatalos nyelvére) és az ítélet másolata alapján az ítélet további formai követelmények nélkül végrehajtható az Európai Unió bármely más tagállamában. A másik tagállamban történő végrehajtás csak akkor utasítható vissza, ha ugyanazon felek között a másik tagállamban más, összeegyeztethetetlen ítélet született. A végrehajtás azon tagállam nemzeti jogszabályai és eljárásai alapján történik, amelyben az ítéletet végrehajtják.

Kapcsolódó linkek

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi útmutató hasznos információkat nyújt az eljárással kapcsolatban, azonban nem tartalmazza a 2017. július 14-én hatályba lépett módosításokat. A weboldal szükséges aktualizálásának megtörténtéig kérjük, tájékozódjon a módosításokat bevezető A link új ablakot nyit megrendeletből.

Felhasználói útmutató a kis értékű követelések európai eljárásáhozPDF(864 Kb)hu

Gyakorlati útmutató a kis értékű követelések európai eljárásának alkalmazásáhozPDF(1299 Kb)hu

Kis értékű követelések – a tagállami értesítések, valamint az illetékes bíróság(ok)/hatóság(ok) azonosítását segítő keresőeszköz

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés: 18/01/2019